Logonieuw480250

Ritueel begeleiding

 

Ritueel begeleiding is het geven van begeleiding aan mensen bij rituelen rondom hoogtepunten in hun leven; geboorte, huwelijk, overlijden enzovoort. Het woord “ritueelbegeleider” wordt vooral gebruikt voor begeleiding bij afscheidsdiensten of uitvaartrituelen (Wikepedia).

 

De keuze van een ritueelbegeleider is een persoonlijke voorkeur. Het organiseren van een afscheid in een emotionele periode moet in de handen liggen van iemand waar je vertrouwen in hebt. Waar een uitvaartverzorger de praktische kant regelt, begeleid ik je tijdens de afscheidsdienst en verwoord ik graag jouw of jullie gedachten. Ik verpak deze in een mooie tekst of levensloop.

Goed afscheid nemen is belangrijk voor de verwerking van het verdriet. Afscheid nemen is erg persoonlijk en helaas is daar geen draaiboek voor. Wil de ene persoon een herdenkingsbijeenkomst met veel muziek doen, dan wil de andere dit met tekst doen. Ik help je graag met dit maatwerk om er een persoonlijk en waardige ceremonie van te maken. Met overzicht en aandacht en luisterend naar de wensen bekijk ik graag wat er mogelijk is en waar ik in kan helpen.

Misschien wil je alles in eigen beheer doen en heb je iemand nodig die alles voor je in kaart brengt?

Misschien wil je alles uit handen geven zodat je de ceremonie in alle rust kunt bijwonen.

Misschien is het mogelijk om in een gesprek met een terminale persoon zijn of haar wensen te bespreken.

Neem gerust contact met me op!

 

Butterfly over red poppies blooming on a green meadow on beautiful sunny day